In Yerseke (Zeeland) werd onlangs een volledig dak belegd met deze zonnedakpannen. De aannemer stelt dat hij inmiddels al tientallen aanvragen binnen heeft voor de energieopwekkende dakpan.

De zonnedakpan ziet er uit als een normale dakpan, maar bevat een zonnepaneel van silicium. De zonnepanelen worden dus niet op de dakpannen geplaatst, maar het zijn de dakpannen. Aan de achterkant van de dakpan zitten twee kabels, aangesloten op een systeem dat het zonlicht omzet in energie. Daarnaast bestaat de dakpan voor tachtig procent uit natuurlijk materiaal en is volledig recyclebaar.

Populair

De zonnedakpan verscheen aan het begin van dit jaar op de markt en werd langzamerhand steeds populairder. De zonnedakpannen zijn verkrijgbaar in vele maten, vormen en kleuren, met als voordeel dat het er een stuk fraaier uitziet dan zonnepanelen op het dak.

Wat de populariteit van de dakpan wellicht tempert, is de prijs. Op dit moment is de prijs van een installatie van zonnedakpannen drie keer zo hoog als een installatie van zonnepanelen, stelt zonnepanelen.net. Aangezien zonnedakpannen per vierkante meter minder capaciteit hebben dan zonnepanelen (110 WP tegenover 150WP), stijgt de terugverdientijd aanzienlijk. De capaciteit van een individuele zonnedakpan is ongeveer 8W.

Hier staat tegenover dat je met zonnedakpannen wel beter in staat bent om het dak ‘uit te vullen’. Met andere woorden: zonnepanelen kunnen slechts op een bepaald deel van het dak geïnstalleerd worden. Zonnedakpannen kunnen daarentegen het hele dak vullen.

Typen

Er zijn momenteel twee typen zonnedakpannen op de markt: kristalijn en dunne film. Kristallijne dakpannen maken gebruik van silicium; de dunne film-variant maakt gebruik van koper, indium en selenide. De dunne film-variant levert minder op, maar wordt over het algemeen als mooier van kleur ervaren.